Web trends van 2016

Elk jaar verschijnen er nieuwe trends qua web-ontwikkeling.  In 2016 zijn er natuurlijk ook nieuwe bijgekomen. Wij hebben hier een aantal trends van 2016 die nu actueel zijn.  Om mee te beginnen hebben zie je nu vaker standaard ontwerppatronen. Websites worden nu steeds vaker op de zelfde manier opgebouwd.  Zo zien we meestal het logo links bovenin, de zoekfunctie en login rechtsboven in, privacyverklaring, copyright, algemene voorwaarden en andere minder belangrijke informatie in de footer.  Verder worden nu ook cinemagraphs (video backgrounds) vaker gebruikt. Dit zijn in principe erg geraffineerde GIF’s. Ze zijn goed om de aandacht naar iets te trekken.

Ook een nieuwe trend zijn de micro interacties om de interactie tussen gebruiker en website of app te stroomlijnen. Zolang ze de interactie niet vervelend word na lang gebruik en gewoon interessant blijven  mensen het leuk vinden.

Natuurlijk word Flat design nog gebruikt voor web-ontwikkeling maar we zien steeds vaker dat  de invloed van een aantal andere webdesign trends te zien zijn in flat design.  Voorbeelden hiervan zijn : Langere schaduwen voor wat diepte, levendigere kleuren, de typografie blijft simpel, maar we gaan er meer variatie in zien en Ghost buttons in meerdere varianten.

Scrolljacking is een nieuwe trend waarvan sommige het juist geweldig vinden en waar andere en juist irritant vinden, want de bezoeker ervaart iets anders dan hij of zij verwacht van een standaard functionaliteit als scrollen. Door middel van een script zorgen de ontwikkelaars er voor dat wanneer een bezoeker scrolt, de webpagina niet vloeiend voorbij ‘rolt’, maar in stappen ‘verspringt’.

In webpagina’s worden nu vaker Hero Images gebruikt. Dankzij de verbeterde laadtijden van het hedendaagse internet hebben de meeste gebruikers geen of weinig problemen met het laden van de foto’s.  De Hero images worden vaak opgevolgd door zigzaggende secties of door een kaart gebaseerde opbouw.

trends

Qua kleur zie je nu vaker de rustgevende kleuren te voorschijn komen. Hier zie je een groep kleuren die je steeds vaker ziet.

kleur trends

Delen

Leave a comment