Social media tijdens rampen

Tijdens rampen en dergelijken zijn er natuurlijk slachtoffers of gewonden. Dit is jammer genoeg onvermijdelijk. Maar wat doe je wanneer een familielid/ vriend zich in het rampgebied bevind?
In zulke gevallen maak je je nou eenmaal zorgen over je vrienden/familie.
Social media kan je zorgen wat verminderen. Als je je in een ramp bevind, kan je via social media laten weten dat je veilig bent.
Facebook heeft bijvoorbeeld een safety check waarmee je kan je aangeven op je facebook account dat je veilig bent. Je kan ook met de checker kijken of je vrienden in het gebied ook veilig zijn en je kan zien welke vrienden zich in het rampgebied bevinden. Het geeft ook een bericht als een vriend zich op veilig heeft gezet.

fbsc
Het rode kruis heeft een webpagina waarin je kan aangeven of je veilig bent en waarop je naar andere kan zoeken. Deze safety checker geeft minder opties maar zorgt ervoor dat je met meer zekerheid weet dat je familie/vrienden veilig zijn doordat het ook zijn of haar telefoonnummer, email, geboortedatum of woonadres gebruikt om te zoeken naar de status van je familieleden of vrienden. Je moet wel één of meerdere van deze gegevens hebben om te beginnen met zoeken.

rksc

Google heeft de een web applicatie ontwikkelt om dierbaren te vinden.. De  Google Person Finder.
Je kan de google person finder gebruiken om iemand te vinden op basis van naam of telefoon nummer.

gpf

Door met zekerheid te weten dat je vrienden / familieleden veilig zijn word je al erg op rust gesteld.
Voor elk van deze manieren moet de persoon in het rampgebied wel in staat zijn om zelf de safety checkers te gebruiken. Het is beter om via social media contact op te zoeken met mensen in rampgebieden. Er is een grote kans dat andere ook mensen in het rampgebied proberen te bellen. Als je niet word doorverbonden omdat iemand anders de persoon belt die jij probeert te bellen kan het zijn dat het je stress juist verhoogt.

Delen

Leave a comment